Posted in Blogs Columns

De béste voornemens

De béste voornemens Posted on 8 januari 2017Leave a comment

Klein van stuk, met grote dromen. Weet wat ze wilt en zorgt ervoor dat ze het krijgt. Import-Rotterdammer met de mindset van een echte Rotterdammer: ‘Niet lullen, maar poetsen’. In het dagelijkse leven is ze marketeer. Wanneer ze vrij is doet ze aan handletteren, taarten bakken en in beweging blijven met Zumba.

goede-voornemenJa hoor, daar zijn ze weer: Goede voornemens! We wensen elkaar ‘de beste wensen’ voor het nieuwe jaar en vragen ook nog even naar elkaars voornemens. Het hele riedeltje komt weer aan bod: afslanken, stoppen met roken, meer sporten, minder drinken, de ware liefde vinden, meer sparen, rijk worden. Vaak zijn je voornemens al gedoemd te mislukken op het moment dat je ze hebt uitgesproken. Daarom heb ik ’t liever over de béste voornemens.

1 januari lijkt het perfecte moment om het anders, beter, te doen in je leven. Nieuw jaar, nieuwe jij! Op dat moment heb je een stortvloed aan wensen. Ik wil afvallen, stoppen met roken, meer geld verdienen, en, en, en.

Al gauw heb je door dat je je goede voornemens niet vol kunt houden. Wees eerlijk en realistisch naar jezelf: welke voornemens zijn voor jou het allerbelangrijkste? Schrijf ze op en bedenk hoe je ze stapsgewijs gaat waarmaken. Stel, je wilt stoppen met roken, maar dat blijkt toch lastiger dan gedacht. Het weekend breekt aan en het drankje in je hand leidt automatisch tot het opsteken van een sigaret. Waarom gooi je dan gelijk de handdoek in de ring voor de rest van het jaar? Je kunt er ook voor kiezen om in ieder geval minder te roken. Je kunt elk moment kiezen voor verandering, hoezo staat of valt alles op 1 januari? Onzin!

Geen woorden maar daden

Soms heb je geen zin om te sporten, omdat -daar komen de smoesjes- het slecht weer is en je écht geen zin hebt om de deur uit te gaan, je een drukke werkdag achter de rug hebt en écht geen puf meer hebt om te gaan sporten. In ons hoofd begint het idee van sporten alsmaar zwaarder te worden en je hebt je keuze gemaakt: Ik ga vanavond lekker op de bank hangen en kijken. Maar waarom zou je niet gaan sporten? Bedenk waarom je wél gaat! Sporten is gezond en je voelt je er gelukkiger door. Zeg eens eerlijk, als je eenmaal bezig bent is het helemaal niet zo erg, toch? Je komt vanzelf in een flow en bent na afloop blij dat je toch gegaan bent. Je hebt je hoofd leeg kunnen maken en hebt daarna ook nog tijd over voor Netflix. Moe maar voldaan val je die avond als een os in slaap.

Geld maakt niet gelukkig

Aan het einde van het jaar kopen we massaal staatsloten om te kunnen wegdromen van een rijk bestaan. Wat een anticlimax dat de grote winnaar van de Postcodeloterij, een gepensioneerde flatbewoner uit Den Haag, bescheiden en nuchter reageert op zijn prijs van €4,7 miljoen. Als gescheiden man voedde hij zijn twee zoons alleen op en kende het gezin financieel moeilijke tijden. Zijn zoons zijn hem alles en dat is wat telt. Voorlopig is hij niet van plan om iets aan zijn leven te veranderen. Mooi toch? Wel geestig is dat de man in kwestie puur meedeed voor het goede doel en maar liefst tien loten had. Maar dat terzijde.

Nog twee korte, laatste tips voor jouw beste voornemens:

Ga er samen voor!
Zoek iemand uit je familie- of vriendenkring  die hetzelfde doel voor ogen hebt als jij. Samen ervoor gaan, is leuker en werkt motiverend. Je kunt elkaar inspireren om door te zetten als je geen zin (meer) hebt om te sporten of trek hebt in een sigaret, doordat je elkaar herinnert waarom je jouw beste voornemen wilt vasthouden.

Maak er iets leuks van!
Meer bewegen associëren we vaak met fitness. Als je dat geen bal aan vindt, kun je natuurlijk beter kiezen voor een sport die je wel echt leuk vindt. Dat kan ook dansen of bowlen zijn, ik noem maar wat. Nog lekker sociaal ook! En ach, waarom moet het toch elk jaar over dezelfde voornemens gaan?

Geluk is niet (altijd) te koop, het is maar wat je er zelf van maakt.

Klein van stuk, met grote dromen. Weet wat ze wilt en zorgt ervoor dat ze het krijgt. Import-Rotterdammer met de mindset van een echte Rotterdammer: ‘Niet lullen, maar poetsen’. In het dagelijkse leven is ze marketeer. Wanneer ze vrij is doet ze aan handletteren, taarten bakken en in beweging blijven met Zumba.

Wat vind jij?