Posted in Blogs Columns

Vind ik mezelf goed genoeg?

Vind ik mezelf goed genoeg? Posted on 5 december 20161 Comment

Klein van stuk, met grote dromen. Weet wat ze wilt en zorgt ervoor dat ze het krijgt. Import-Rotterdammer met de mindset van een echte Rotterdammer: ‘Niet lullen, maar poetsen’. In het dagelijkse leven is ze marketeer. Wanneer ze vrij is doet ze aan handletteren, taarten bakken en in beweging blijven met Zumba.

22

‘Doe niet zo onzeker!’ kreeg ik naar mijn hoofd geslingerd toen ik net in Rotterdam woonde. Daar was ik niet aan gewend, dat er dingen recht voor zijn raap tegen je worden gezegd.. Nu ben ik er alleen maar blij om. Rotterdam is ‘echt’ en heeft me sterker gemaakt, meer lef gegeven. Zelfs de Rotterdamse scheldwoorden flap ik er soms uit. Die onzekere ik is nergens voor nodig. Let it go! 

Je leest dit stuk in ongeveer [est_time]

M ag ik ook naar mavo/havo?’ Achttien jaar geleden stelde ik mijn mentor deze vraag, omdat mijn klasgenootje met een vergelijkbare cijferlijst overstapte van mavo naar mavo/havo. Dat wilde ik ook. Ik, twaalfjarig brugpiepertje, brilletje, beugeltje wilde mezelf bewijzen.. ‘Weet je dat zeker?’ vroeg de mentor toen ik aangaf dat ik mavo/havo wilde doen. Ik wist het zeker; niet omdat mijn groep 8 juffrouw mij mavo/havo had geadviseerd, maar omdat een Cito toets bepaalde dat ik mavo moest doen.

Niet meer doen dan je best

Vanuit huis heb ik altijd meegekregen dat je niet meer kunt doen dan je best. Dat is ook zo, maar in de praktijk legde ik mezelf toch steeds de druk op om te presteren. Waarom ik zo streberig was, weet ik ook niet. Sterker nog, ik had niets eens een concreet doel voor ogen. Nee, ik wilde laten zien wat dit meisje van 1,60 in haar mars had! Vertel me dat ik iets niet kan, en ik bewijs je het tegendeel.

Grote mensen-wereld

Op mijn 21e, met mijn HBO opleiding Communicatie op zak,  besloot ik dat ik nog niet genoeg wist voor mijn eerste grote-mensen-baan. Ik verhuisde van mijn ouderlijk huis in Veenendaal naar een te dure studentenkamer in Amsterdam. Daar begon ik aan mijn tweede studie: Communicatiewetenschap aan de UvA.

Om alle kosten te dekken, had ik twee bijbaantjes en te weinig tijd om de lat extra hoog te leggen. Achteraf gezien een verademing, met 80% inzet haalde ik zonder moeite voldoendes.

Beste leerschool

Door mijn verkorte opleiding hoefde ik geen stage te lopen, maar ik wilde het wel graag. Ik heb ’t geprobeerd in mijn agenda te proppen, maar na 6 weken stage had ik mijn limiet wel bereikt. Na vier jaar communicatiewetenschappen gestudeerd te hebben, kwam het grote ‘en nu?’ moment. Solliciteren eindigden een aantal keren in de tweede plaats, omdat ik te weinig relevante werkervaring had. Ik startte bij het Financiële Dagblad met advertentieverkoop aan de telefoon. Ik moet zeggen; Na 7 jaar studeren was dit mijn beste leerschool.

Goed genoeg

Nu ik the-big-three-o heb bereikt, hoef je mij nog steeds niet te vragen waar ik over vijf jaar sta. Wat ik wel weet, is dat ik bovenal blij ben met de reis die ik heb afgelegd en waar ik nu sta. Tsja, dat ene verzoekje aan mijn mentor is toch wel heel bepalend geweest. De vraag is niet wat een ander van jou vindt, maar wat je van jezelf vindt. Wat je wilt, is geen vraag an sich. Go for it! Stap af van je kritische ik, want je bént goed genoeg.

Klein van stuk, met grote dromen. Weet wat ze wilt en zorgt ervoor dat ze het krijgt. Import-Rotterdammer met de mindset van een echte Rotterdammer: ‘Niet lullen, maar poetsen’. In het dagelijkse leven is ze marketeer. Wanneer ze vrij is doet ze aan handletteren, taarten bakken en in beweging blijven met Zumba.

1 thought on “Vind ik mezelf goed genoeg?

Wat vind jij?