Posted in Blogs Columns

Zeiken, zeuren en zaniken

Zeiken, zeuren en zaniken Posted on 15 december 2016Leave a comment

Rotterdams, Rauw & Rebels. Mensen denken vaak dat ik stoer ben, maar ik ben een zachtgekookt eitje. Marketingcommunicatie is zeg maar echt mijn ding. Net zoals schrijven, tatoeages, lezen, slapen en eten. Let’s klets op Instagram en Twitter.

man-help-toch-eens-wat-vaker-in-het-huishouden

‘Loop niet zo aan m’n kop te zeiken!’ Je hoort het mannen vaak genoeg tegen vrouwen zeggen. Uit onderzoek is gebleken dat mannen in relaties vooral afknappen op het gezeur van hun vrouw of vriendin. De meeste irritaties en ruzies gaan over het huishouden. Wij vrouwen ergeren ons voornamelijk aan het feit dat we onze mannen lui vinden. Maar waarom zeuren vrouwen en zijn mannen lui?

Wat verstaan we eigenlijk onder zeiken? Laten we beginnen met de definitie ervan. Vandale.nl geeft de volgende omschrijving:
1. Vervelend praten over (kleinigheden); zaniken
2. Langdurig aanhouden om zijn zin te krijgen; wat zeuren die kinderen
3. (van pijn) lastig en aanhoudend zijn.

Zeiken, zeuren en zaniken heeft dus dezelfde betekenis. Wat de man hiermee bedoelt is: Houd je klep dicht. Wat je zegt, heeft geen zin. Ik luister toch niet..

Tsja, wat is hier nu aan de hand? Zijn wij dan echt zulke zeikerds, omdat mannen niet luisteren? Of luisteren mannen überhaupt niet, omdat ze ons vinden zeuren? Of… Horen mannen alleen wat ze willen horen?! Onderzoeken geven inzicht en helderheid over deze kwestie.

Man, help toch eens wat vaker in het huishouden!

Anno 2016 zijn de taken in het huishouden nog steeds niet gelijk verdeeld: vrouwen 30 uur, mannen 10 uur(!). Daarbij zit er ook nog eens een duidelijk verschil in de taken. Waarom accepteren wij -moderne vrouwen- deze traditionele rolverdeling? Fuck het cliché: ‘Hij weet niet hoe de wasmachine werkt. Ik doe het zelf wel.’ Check deze video, dan weet je wel beter!

Minder ruzie, meer seks

Dat zeuren levert dus echt niks op. Daar worden beiden seksen moe van. Maak concrete afspraken wie wat doet in het huishouden. Dan heb je ook niets om ruzie over te maken. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat mannen die regelmatig helpen in het huishouden vaker seks hebben dan mannen die niets doen in het huishouden. Krijgt dit verhaal toch nog een happy ending. Hoewel ik ‘helpen in het huishouden’ wel erg seksistisch vind klinken!

Rotterdams, Rauw & Rebels. Mensen denken vaak dat ik stoer ben, maar ik ben een zachtgekookt eitje. Marketingcommunicatie is zeg maar echt mijn ding. Net zoals schrijven, tatoeages, lezen, slapen en eten. Let’s klets op Instagram en Twitter.

Wat vind jij?