Posted in Columns

Geïmiteerd zelfvertrouwen

Geïmiteerd zelfvertrouwen Posted on 23 april 20163 Comments

Rotterdams, Rauw & Rebels. Mensen denken vaak dat ik stoer ben, maar ik ben een zachtgekookt eitje. Marketingcommunicatie is zeg maar echt mijn ding. Net zoals schrijven, tatoeages, lezen, slapen en eten. Let’s klets op Instagram en Twitter.

Zelfhulpboek

confidence

De naakttrend die momenteel aan de gang is, kan ik eigenlijk niet zo heel erg veel mee. Ik zie iedereen maar in zijn onderbroek, bh en als het even kan helemaal naakt. Allemaal vanuit de bron zelfvertrouwen. Vergeef mij als ik daar een beetje twijfels bij heb. Ik wilde het in eerste instantie echt een heel erg genuanceerd verhaal vertellen, maar ik kan het niet meer. Overal waar ik kom worden de billen, borsten, buiken, en benen door mijn strot geduwd. En echt, ik houd van vrouwen. Alle vrouwen. Ik vind dat vrouwen lekker moeten doen wat ze willen, maar blijkbaar heb ik daar toch een grens in. Ik vraag mezelf namelijk al een tijdje af of zelfvertrouwen wordt geïmiteerd om zelfvertrouwen te creëren.

Voor iedereen
Natuurlijk krijg ik opmerkingen van vrouwen, die graag hun ondergoed uittrekken en voor de camera stappen, dat ze het niet voor anderen doen, maar voor zichzelf. I get that. Ik snap dat iemand naakt gaat voor zichzelf. Ik snap zelfs dat er foto’s van de naaktheid worden gemaakt voor zichzelf. Daar kan ik allemaal inkomen. Maar zodra iets wat “voor jezelf” is, wordt gedeeld op sociale media, is het dan nog steeds voor jezelf? Of wordt het dan van iedereen? Uiteraard is het jouw sociale media, deel jij wat jij wilt en als iemand het niet leuk vindt ontvolgen ze je maar, etc. Maar zodra jij jezelf open en bloot (ha-ha, bloot) deelt, onder welk mom dan ook, wordt jouw naaktheid voor iedereen. En is dat wel echt de bedoeling?

Zelfvertrouwen imiteren
“Ik deel mijn naaktheid omdat ik zelfverzekerd ben en ik vrouwen wil inspireren om zichzelf goed te voelen in hun eigen lichaam. Daar hebben ze recht op.” Prima. Kan ik helemaal inkomen. Helemaal waar ook. Deze quote heb ik verzonnen, maar het zou makkelijk een quote van iemand kunnen zijn die zichzelf graag naakt deelt. Soms komt er naaktheid voorbij en dan ben ik echt flabbergasted: prachtig. Echt. Maar hier komt de crux:

Gaat het om écht zelfvertrouwen en oprechte zelfverzekerdheid? Of wordt eigen naaktheid gebruikt om erkenning en waardering te scoren van vreemden om het eigenlijke lage zelfvertrouwen een oppepper te geven?

Valt natuurlijk veel voor te zeggen, maar ik denk beide. Ik denk dat likes op sociale media vergeleken kunnen worden met bewustzijnveranderende drugs. Likes staan gelijk aan een flinke trip naar het wonderbaarlijke land der zelfverzekerdheid. De likes, de reacties en de emojies: het is een rush. Een rush van erkenning. “Zie je nou wel, ik ben wél mooi!” De basis van het zelfvertrouwen ligt in een geüploade foto op Instagram.  Tragisch.

Fake it ‘till you make it
Ik kan me goed voorstellen dat mensen dit gebruiken om hun doel te behalen. Het werkt namelijk. Op een gegeven moment ga je geloven dat iets echt zo is. Dit werkt dus ook met je zelfverzekerdheid. Het is ontzettend moeilijk om je gedachten te sturen en als een like kan helpen om de juiste weg te vinden, so be it. Als het werkt, dan werkt het. Ik hoop alleen wel dat het écht werkt. Dat je er écht wat aan hebt. Niet dat het een tijdelijke rush is en dat je verder wegzakt in zelfhaat. Zonde van de moeite. Als je dan toch ergens moeite in wil steken: steek dan moeite in het echt leren houden van jezelf. Daar heb je nog wat aan.

Aangekleed
“Ik vind je neerbuigend, vrouwen moeten zich echt meer verbinden en elkaar meer supporten!” Met het tweede deel van de zin ben ik het compleet eens. Echter vind ik het nogal moeilijk om iets te supporten waar ik niet achtersta. Ik vind het moeilijk te geloven dat het allemaal om puur zelfvertrouwen gaat. Er zijn natuurlijk verzachtende omstandigheden zoals: het verhaal naar self-love, het willen inspireren, een voorbeeld willen zijn of wat je ook kan verzinnen. Ik support vrouwen en hun ambities om vrouwen te laten zien dat wij allemaal mooi zijn, no matter what. Ik snap alleen niet zo goed waarom dat niet aangekleed kan.

Sociaal geconstrueerd 
Mijn beeld van naakt is gemaakt. Ik ben niet met het beeld geboren dat naakt iets voor een selecte groep mensen is. Ik word al onzeker als het alleen maar lijkt dat ik naakt ben op een foto. Het feit dat ik het frappant vind dat naakt het bewijs van zelfvertrouwen is, ligt daarom ook compleet aan mij. Het ligt in ieder geval aan het aangeleerde beeld wat ik heb van naakt. Naakt is vies, naakt hoort niet, naakt is voor sletten, mensen die aandacht nodig hebben en voor mensen die uit een ‘ander’ milieu komen. Ik zet ander tussen bunny ears, want ik kan nog niet uitleggen welk milieu dat zogenaamde andere milieu is. Maar dat is niet het punt. Ik weet dat mijn beeld over naakt sociaal geconstrueerd is en dat die kaders heus overdreven zijn. Naakt kan voor iedereen zijn. Maar moet “voor iedereen” nou echt voor iedereen zijn? Denk ik teveel in mijn aangeleerde kaders, moet ik vrijer gaan nadenken? Of moet het promoten van self-love ook gewoon aangekleed kunnen?

Rotterdams, Rauw & Rebels. Mensen denken vaak dat ik stoer ben, maar ik ben een zachtgekookt eitje. Marketingcommunicatie is zeg maar echt mijn ding. Net zoals schrijven, tatoeages, lezen, slapen en eten. Let’s klets op Instagram en Twitter.

3 thoughts on “Geïmiteerd zelfvertrouwen

  1. Je hebt wel een punt vind ik,. Iedereen lijkt er als een inboorling erbij te lopen en het is allemaal steeds normaler. Niet gek dat een simpel magazijn al kledingvoorschriften heeft zodat niet alle dames er te gewaagd bij lopen.

    Ik zelf loop ook al een tijdje een stuk te kneden over het vrouwelijk lichaam, maar ik moet zeggen dat jij het grootste al wel gezegd hebt. Nice! Ik ga je stuk maar eens delen op mijn wall

  2. Het moet zeker ook aangekleed kunnen, maar ik denk dat het een het ander niet uitsluit. Ik weet nog niet precies wat mijn mening hierover is. Dus thanks, je hebt me aan het denken gezet!

Wat vind jij?