Posted in Columns

#ImNoAngelEitherBaby

#ImNoAngelEitherBaby Posted on 10 april 20151 Comment

Rotterdams, Rauw & Rebels. Mensen denken vaak dat ik stoer ben, maar ik ben een zachtgekookt eitje. Marketingcommunicatie is zeg maar echt mijn ding. Net zoals schrijven, tatoeages, lezen, slapen en eten. Let’s klets op Instagram en Twitter.

Er was gisteren een flinke ophef over de column van mevrouw Zwagerman op ELLE.nl. Haar column was een reactie op de #ImNoAngel campagne van het plussize lingeriemerk Lane Bryant. Toegegeven, ook al wilde ik het niet, ik was toch lichtelijk verbouwereerd dat iemand zich op zo’n manier kon uiten over het lichaam van haar vrouwelijke medemens. Het schijnt dat het de bedoeling was om haar medevrouwen met vetrollen en modelletje strijkplank op te roepen om gezonder te worden. Grof zijn is prima. Direct zijn is best. Beetje met fuck, kut en dikke piemel smijten, vind ik helemaal geen probleem. Je mening uiten? Please do. Ook al vind ik dat je je mening mag uiten, waarom moest deze mening geuit worden door middel van het beledigen van het gros van de vrouwen? Mollige smurfen, bezemstelen, strijkplanken, figuurloze slungel, vetrollen, allemaal lelijkheid verpakt in het doosje meningen kwam voorbij in de column. Tja, in eerste instantie wilde ik er niks over zeggen – vele vrouwen deden dat al voor mij -, maar ik vond het na een nachtje slapen nog steeds niet oké. 

Mevrouw Zwagerman zegt dat ze vrouwen oproept om gezonder worden. Ze wilt namelijk niet in een maatschappij leven waar ongezond de norm is. Roken, zuipen, vreten en niet bewegen zijn levenskeuzes waar ze niets mee te maken wil hebben. Zij is de prinses Xena van het gezonde leven. Strijden voor gezonde mensen in de wereld. “Wordt een zandloper met een platte buik en borsten en heupen in proporties”, roept mevrouw Zwagerman hard van de daken. Dat sommige vrouwen kunnen dat niet kunnen worden, omdat ze die bouw niet hebben, doet er niet toe. Anderen willen het niet worden omdat ze ontzettend content zijn met hoe ze eruit zien en weer anderen trainen hun reet van hun lijf af om eruit te zien als Beyoncé. Voor iedereen een manier van leven. Maar helaas weigert Mevrouw Zwagerman te accepteren om in een ongezonde samenleving te leven en als ze daarvoor mensen als strijkplanken en mollige smurfjes moet bestempelen, omdat ze niet voldoen aan haar ideaalbeeld, op een platform als ELLE, so be it. All is fair in love and health, of zo.

Ook ik vier vrouwen met rondingen op de juiste plekken, dus dat stukje snap ik heus van de column. Dat is dan het enige stukje. De verwoording vind ik ronduit misselijkmakend (maar goed, dan kan ik nog een beetje kotsen, weer een stapje dichterbij mijn plattere buik). Het enige verschil tussen Marianne en ik is; het kan mij namelijk geen ene fuck kan interesseren of iemand gezond is of niet. Als iemand vind dat haar rondingen in haar nek op de juiste plek zitten, more fucking power to her. Als zij gelukkig is met hoe ze eruit ziet, vind ik het meer dan prima. Die walgelijke moraalridder ben ik dan weer. Zolang mijn kindjes, mijn partner, andere mensen waar ik van hou en ik maar gezond zijn. Wat de rest van de wereld met zijn lichaam doet, is niet mijn zorg. Volgens mij ben ik, wat dat betreft, egoïstischer dan Mevrouw Zwagerman

Ik geef niet zoveel om mijn vetrol. Zwemband. Of hoe noemde ze dat ook alweer? Reedtkwab (wat the fuck is een reedtkwab?). Juist omdat ze in volle onschuld beweerd dat ze een oproep doet aan alle vetrollen (en eigenlijk ook aan de strijkplanken) om gezonder te gaan leven. Dit dikkertje heeft lak aan aan de mening van mevrouw Zwagerman, maar kan niet over de verwoording van de mening heenstappen. Bovendien zit ik hier op mijn stoel, met mijn zit-kwab, te beseffen dat ze mij eigenlijk ook probeerde te pesten met haar column. Oh nee, ze probeerde me op te roepen om gezonder te leven, want mijn vetrol bepaalt mijn gezondheid. Mijn fout. Eigenlijk zou ik haar moet ik haar bedanken. Lukt alleen niet helemaal.

Kan er niks aan doen, maar ik vraag me af of ze weleens heeft gehoord van vrouwen als Beyoncé, Jennifer Lopez, Rita Ora of Jennifer Lawrence. Om maar een paar vrouwen op te noemen die op dat zandloper-voetstuk staan waar ze zo naarstig naar op zoek is. Sowieso lopen de bladen over van prachtige vrouwen die hun zandloper vieren. En ja, aan de andere kant staan de ‘graatmagere modellen’ op de catwalk en kom je ‘vetrollen’ tegen in de wereld van de curvy chicks. Van alle vrouwen wat op deze wereld, wat the fuck verwacht je eigenlijk? Dat iedereen er maar uit moet zien naar wat Zwagerman mooi (oh nee, gezond!) vindt? Over een onhaalbaar schoonheidsideaal gesproken.

Het neerhalen van vrouwen vind ik gewoon zo ontzettend stuitend, en ik ben niet eens een verzuurd dikkertje. Daarom is dit blog ook niet alleen aan Zwagerman gericht, namelijk ook aan ELLE die dit soort woordenkots een podium geeft. Ik vind dat zo’n groot en gerenommeerd vrouwenblad zich veel meer bezig zou moeten houden met het empoweren van vrouwen. Grote kans dat dit een van de redenen is waarom ik geen hoofdredacteur van de ELLE ben. Mij gaat het immers niet om adverteerders en hits. En echt, excuses zijn uiteraard allemaal achteraf gelul, daar heeft niemand wat aan. Wat mij betreft mag ELLE die dan ook gewoon houden. Stik er maar lekker in, zullen we maar zeggen.

Daarnaast is het gericht aan de vrouwen die als losgeslagen vee reageren op Zwagerman haar borsten, haar uiterlijk en haar persoonlijkheid. Dat je niet oké bent met haar mening, so be it. Dat ben ik ook niet. Alleen het beestje pesten om een punt te maken dat pesten niet oké is, is op z’n zachts gezegd nogal.. ehh.. bijzonder. Dat maakt jou namelijk net zo verrot als haar tragisch geformuleerde mening.

#ImNoAngelEitherBaby, maar ik bemoei me vooral met mezelf. In plaats van te doen alsof het me boeit dat mensen gezond of ongezond zijn, terwijl het eigenlijk alleen draait om iets wat je mooi of niet mooi vindt. Mij zal het aan mijn dikke reet roesten wat je wel of niet mooi vindt, dat is helemaal jouw keuze. Het enige verschil is alleen dat ik mijn medevrouwen niet neerhaal, omdat ik hun figuur niet mooi vind, onder het mom van gezondheid. Like I fucking care. Zouden meer mensen moeten doen, vindt u ook niet mevrouw Zwagerman?

Rotterdams, Rauw & Rebels. Mensen denken vaak dat ik stoer ben, maar ik ben een zachtgekookt eitje. Marketingcommunicatie is zeg maar echt mijn ding. Net zoals schrijven, tatoeages, lezen, slapen en eten. Let’s klets op Instagram en Twitter.

1 thought on “#ImNoAngelEitherBaby

Wat vind jij?