Posted in Columns

Seksuele voorlichting

Seksuele voorlichting Posted on 1 maart 20131 Comment

Rotterdams, Rauw & Rebels. Mensen denken vaak dat ik stoer ben, maar ik ben een zachtgekookt eitje. Marketingcommunicatie is zeg maar echt mijn ding. Net zoals schrijven, tatoeages, lezen, slapen en eten. Let’s klets op Instagram en Twitter.

“Mama,” zegt Zoon tegen mij als hij de deur achter zich dicht doet. “Ja?” “Ik krijg binnenkort seksuele voorlichting op school.” “Wat?” “Ja, seksuele voorlichting,” zegt hij giebelend terwijl hij zijn jas ophangt. “Trek je schoenen uit,” zeg ik en ik loop door naar de woonkamer waar ik op de bank plof en even voor me uitstaar. “Dus, seksuele voorlichting? Waar gaat dat dan over?” vraag ik hem. “Nou, mama, over.. euhm.. ehm.. nou, je weet wel, mama,” zegt ‘hij giechelend. Met mijn meest serieuze gezicht zeg ik dat ik dat niet weet. “Mááámááá, heus wel!” “Oh, wacht, gaat dat over piemels, vagina’s en condooms?” vraag ik hem terwijl ik hem aankijk met een grijns op mijn gezicht. “Nouuuuu, jij bént écht raar!” roept Zoon en hij drukt zijn Xbox aan.

Mijn zoon zit in groep 6, hij is 9 jaar en hij krijgt dus binnenkort seksuele voorlichting op school. Daar gaan ze hem even haarfijn uitleggen hoe seks in zijn werk gaat en wat er kan gebeuren als je onveilige seks hebt. Toen hij me vertelde dat hij seksuele voorlichting zou krijgen, drong het niet helemaal direct tot mij door. Het kwartje viel pas toen ik rustig op de bank zat met de voetjes in de lucht. Seksuele voorlichting. Ze gaan mijn zoon vertellen hoe er kinderen gemaakt worden, en zo. En had ik al gezegd dat hij 9 is?

Het kan aan mij liggen, maar ik vind dat jong. Ik kan me niet eens meer herinneren wanneer ik seksuele voorlichting kreeg, maar ik weet zeker dat dit niet in groep 6 was. Ik zat namelijk op een christelijke school, daar deed je dat soort dingen niet. Deed ja, want Zoon zit op een christelijke school en daar doen ze dit soort dingen dus tegenwoordig vanaf een jaar of 9. Als ik een beetje graaf, dan zou mijn seksuele voorlichting plaats hebben gevonden in groep 8 of in de eerste klas van de middelbare school. Ik weet in ieder geval zeker dat ik me rot heb gegiecheld. Het is natuurlijk ook vet grappig, ik bedoel piemels, vagina’s, baby’s en seks is gewoon te grappig. Nog steeds soms. Alleen dan is het meer tragisch grappig, maar dat is weer een ander verhaal.

Het leukste was dat hij het me vertelde. Nu kan ik hem bij voorbaat een beetje pesten door alleen maar te praten over vagina’s, penissen en condooms. Ik denk dat ik nog nooit zo’n verwarde bijna-tiener heb gezien in mijn leven. Hij zit rustig op de bank een filmpje te kijken en ik roep dan uit het niets: “VAGINA!” door de kamer. Die blik is miljoenen waard en die schaterlach erna, maakt de boel nog grappiger. Het zijn van die momenten die mijn dagen helemaal fantastisch maken.

Ja, groep 6 is jong en ik weet nog niet zo goed wat ik er van moet vinden. Maar al met al, vind ik het wel prima dat ze vroeg leren hoe de boel in elkaar steekt. Jong geleerd, oud gedaan, zeg maar. En je kunt het maar weten, want tegenwoordig wippen ze al op hun 12e de hersenen uit hun kop. Als ze dat toch doen, kunnen ze het maar beter veilig doen.

 

Rotterdams, Rauw & Rebels. Mensen denken vaak dat ik stoer ben, maar ik ben een zachtgekookt eitje. Marketingcommunicatie is zeg maar echt mijn ding. Net zoals schrijven, tatoeages, lezen, slapen en eten. Let’s klets op Instagram en Twitter.

1 thought on “Seksuele voorlichting

  1. Nou, ik kan me een verhaal van een aantal jaren geleden in Engeland herinneren waar een jochie van 9 een grietje van 12 had zwanger gemaakt…
    En inderdaad, jong geleerd is oud gedaan!

Wat vind jij?