Posted in Columns

Trotse sproetenkop!

Trotse sproetenkop! Posted on 21 mei 20152 Comments

Rotterdams, Rauw & Rebels. Mensen denken vaak dat ik stoer ben, maar ik ben een zachtgekookt eitje. Marketingcommunicatie is zeg maar echt mijn ding. Net zoals schrijven, tatoeages, lezen, slapen en eten. Let’s klets op Instagram en Twitter.

Er zijn een paar dingen in het leven die ik echt niet begrijp, bijvoorbeeld: racisme, discriminatie, oorlog, een discussie over fles-of borstvoeding, of homo’s wel of niet mogen trouwen en dat mensen (hun) sproeten lelijk vinden. Dat laatste is echt een first world problem. Op het Food Truck Festival TREK zei een meisje: “Ik vind die sproeten zo leuk bij jou! Ik heb ze zelf ook, maar bij mezelf vind ik er niks aan.” Ik keek haar aan en vroeg me af waar het mis was gegaan. Hoe kan je iemand complimenteren met iets wat je zelf ook hebt, maar het bij jezelf niet mooi vinden? Ik vroeg waarom ze haar sproeten niet leuk vond, maar daar kon ze me geen antwoord op geven. Dat je problemen kan hebben met je lichaam, figuur, persoonlijkheid of bepaalde eigenschappen in je karakter, kan ik enigszins nog inkomen, maar sproeten? Nou, dat snap ik echt niet. Serieus, echt niet. Wat hebben die vlekjes in je gezicht nou gedaan? Voldoen ze niet aan het schoonheidsideaal dat je een gephotoshopte huid moet hebben? Passen ze niet bij je outfit? Wat is het?

Ik ben een trotse sproetenkop sinds ik een jaar of acht ben. Nee, met sproeten word je niet geboren. Ooit een baby gezien met sproeten? Dat bedoel ik. Sproeten is melanine wat niet goed verdeeld is. De melanine die je huid vormt als je in de zon zit, wordt niet goed gelijkmatig verdeeld, waardoor dus zomersproeten en blijvende sproeten kunnen ontstaan. Bovendien is er niks engs aan sproeten. Ze zijn gewoon onschuldig en maken van je gezicht een gezellig sproetenfestijn. Daarnaast zijn sproeten een van de zeven schoonheden, dus waarom zou je het eigenlijk niet leuk vinden? Ieder z’n ding, denk ik maar.

Mijn sproeten zijn zelden onderwerp van gesprek. Als ze al onderwerp van gesprek zijn dan gaat het ongeveer zo: “Wat schattig al die sproetjes!” “Dank je.” of “Zo leuk al die sproeten!” “Dank je.” of “Goh, die sproetjes maken je gezicht zo ontzettend schattig, maar het is zo anders met je persoonlijkheid.” “Ehm,.. Dank je?” Uiteraard zijn mijn sproeten ook slachtoffer geweest van pesterijtjes, maar gek genoeg had de familie Sproet bar weinig problemen mee. Als ik gepest werd vanwege mijn sproeten was het namelijk eerder lachwekkend en uitermate voorspelbaar. “Sproetenkop!” “Er zit spetterpoep op je gezicht!” (Toegegeven, die was origineel. Ik kan er nog om lachen!). Nou, voor de rest kwam er niks zinnigs uit. Uiteraard zijn de spots op mijn gezicht ook vaak het mikpunt van goedschiks spot. Zo worden ze wel eens ‘animal print’ genoemd of daag ik mensen uit om ‘connect the dots’ te spelen of om ze te te tellen. Het tellen van mijn sproeten was wat mijn zusje met grote regelmaat deed als we weer eens drie dagen in de auto moesten zitten onderweg naar Portugal. Slaapverwekkend, maar tegelijkertijd frustrerend. Hou maar eens goed in de gaten welke sproet je al geteld hebt.

Er zijn zoveel tips en how to’s te vinden over hoe je van je sproeten af moet komen. Verschillende trucs om ze lichter te maken en zelfs te laten verdwijnen. Ik heb wel eens gehoord dat je tekeer moet gaan met citroensap op je hoofd. Nooit geprobeerd, dus ik kan niet garanderen dat het werkt. Misschien moet je met die sap in je oog spuiten, zodat je niks meer ziet: ook je sproeten niet. Opgelost. Vraag me niet waarom, maar ik ken meerdere tips om van je sproeten af te komen. Deze ga ik overigens niet met jullie delen, want deze blog is er om je van je sproetjes te leren houden. Dus, omdat ik wil dat je sproeten houdt, heb ik een lijstje opgesteld waarom je van je sproeten moet houden. Komt-ie:

  1. Ik begin maar met de meest verschrikkelijke. Hoewel, misschien zijn ze allemaal even verschrikkelijk, maar goed clichés zijn helemaal waar; dus je moet het er maar mee doen: sproeten zijn uniek. Oké, de opzichtige sproeten dan. Zoals die van mij. Iedereen heeft namelijk sproeten. De een wat meer dan de ander en bij de een zijn ze wat donkerder dan bij de ander.
  2. Geloof me: er zijn zat mensen die wensen dat ze jouw sproeten hebben. Met regelmaat heb ik gehoord dat mensen mijn sproetjes zo leuk vinden en dat ze zelf wel zouden willen hebben. Gosh, er is zelfs een speciaal sproetenpotlood op de markt gekomen, zodat je zelf aan de slag kan gaan. Teken je eigen sproetenkop, zeg maar.
  3. Daarnaast geven sproeten een gezonde glans, karakter en een vrolijke, gezonde uitstraling aan je gezicht.
  4. Bovendien zijn sproeten een van de zeven schoonheden. 

Het enige wat je eigenlijk hoeft te doen, is in de spiegel kijken en zeggen hoe tof je sproeten zijn. Gewoon, net zo lang tot je het gaat geloven. Simpel toch?

Rotterdams, Rauw & Rebels. Mensen denken vaak dat ik stoer ben, maar ik ben een zachtgekookt eitje. Marketingcommunicatie is zeg maar echt mijn ding. Net zoals schrijven, tatoeages, lezen, slapen en eten. Let’s klets op Instagram en Twitter.

2 thoughts on “Trotse sproetenkop!

  1. Wat een leuk stuk! Hier nog een sproetenkop! Nu ben ik er blij mee. Vroeger op zich ook maar wilde ik ze toch af en toe kwijt.. Zonder wil ik niet.’ Mijn sproetjes worden heel donker waardoor ik al snel lekker bruin ben en het maakt me anders dan andere. Mensen onthouden je. Dat vind ik eigenlijk wel super leuk. Power to the sproetjes 😉

Wat vind jij?