Recept: Johnny Cake

20130314_033951Johnnycake is een broodje dat gebakken is in olie. En het is goddelijk met tonijn en kaas. Dit is een recept uit de Antilliaanse keuken en ik begin al te watertanden als ik er aan denk. Er is iets met johnnycake wat mij gelukkig maakt. Oh ja, het is eten.

Ik heb al heel vaak aan Antillianen gevraagd hoe je dit moest maken, maar of niemand wist hoe het moest, niemand kon het of ze wilden het mij gewoon niet vertellen. Nou, dan ga ik zelf op onderzoek uit, laat het proeven door Antillianen en als zij het goedkeuren, dan is het goed. En dat is mij onlangs overkomen. Ik gaf twee klasgenoten mijn johnnycakes en zonder enige twijfel keurden zij mijn johnnycakes goed. Ik was blij en opgelucht dat mijn zoektocht naar de perfecte johnnycake voorbij was.

 

Wat heb je nodig?

(ongeveer 8 johnnycakes)

  • 250 gram bloem
  •  ½ zakje bakbpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels boter of margarine
  •  2 theelepels suiker of ahornsiroop (wat ik dus gebruikt heb)
  •  100 ml water
  • Tonijn
  •  Kaas

20130314_004246

 20130314_004520
Hoe maak je het?

Pak een kom en zet daar een zeef op, zeef daar de bloem, bakpoeder en zout doorheen. Lekker mooi poedertje wordt het dan.

Als je suiker gebruikt, los dit dan op in het water. Als je ahornsiroop gebruikt, hoeft dit niet. Dit is immers al vloeibaar. Voeg het suikerwater toe aan gezeefde bloemmengsel en kneed er deeg van. He deeg mag niet aan je handen plakken. Plakt dit wel aan je handen, voeg dan nog wat bloem toe. Zo’n twee eetlepels moet genoeg zijn. Kneed er een bal van en laat dit 30 minuten rijzen in de kom met een schone theedoek over de kom.

Als het half uur voorbij is, snij het deeg in 8 gelijke stukken en rol deze stukjes tot kleine balletjes. Druk de deegballen plat en laat ze nog 15 minuten rijzen. Daarna kan je de johnnycakes bij 180 graden frituren. De johnny cake moet rijzen, de bovenkant moet omhoog komen, alsof er een bel onder zit.

 

20130314_012522

20130314_013824

 

Laat ze na het frituren heel even afkoelen. Snij ze open als een broodje en doe er kaas en tonijn in. Pak ze in aluminiumfolie in en laat de kaas smelten.

Waan uzelf maar even lekker op de Antillen, want wie wil daar nou niet zijn? Neem een hap en fantaseer palmbomen, witte stranden en bruisende golven. Genieten hoor.

20130314_033951

1 Comment

  1. Thank you! Ben al eeuwen op zoek naar een recept.. Ga het dit weekend proberen 🙂

Vertel ons wat jij er van vindt