Recept | Poke Bowl

Tegenwoordig is het hip & happening om al je eten in een kom te gooien en daar het internet mee te winnen. Je hebt smoothie bowls (dat snap ik nog steeds niet, maar het zal wel), sushi bowls en poke bowls. Gemarineerd hoe jij het wil, alles in een kommetje en je bent ready to go. Maar, eh, wat is poke eigenlijk precies?

Vegan Challenge Poke Bowl

Wat is poke?

Voordat je begint aan je Poke avontuur is het wel fijn om te weten wat je gaat eten, toch? Poke (pokay) is een traditioneel Hawaïaans gerecht, wat uiteraard naar Amerika is overgewaaid en hier nu ook zijn bekendheid begint te krijgen. Poke is het woord ‘partje’, ‘in plakjes snijden’ of ‘snijden’.

Poké of poke

Het is poke en geen poké. Het streepje op de é is hoogstwaarschijnlijk een marketingverzinsel om de uitspraak van het woord te verduidelijken, maar hierdoor bestaat het eigenlijk niet meer. Poke is het werkwoord voor snijden en poké is geen woord. Het gerecht het ook gewoon ‘poke’ en geen ‘poke bowl’. Er wordt namelijk al generaties uit kommen gegeten door Hawaïanen, Aziaten en Polynesiërs. Zeggen dat poke geserveerd wordt in een kom is daarom onzinnig, omdat er vanuit wordt gegaan dat je het geserveerd krijgt in een kom. Natuurlijk weten alleen Hawaïanen dat, en om het gerecht bekendheid te kunnen geven zou het herkenbaarheid moeten geven aan iedereen die poke niet kent. Zo werd de poke bowl geboren.

Vegan Challenge Poké Bowl

Niet zomaar een gerecht

De herkomst van Poke ligt bij de vissers die afgesneden overblijfselen van hun vangst marineerde en aten als snack. De kruiden van de poke zijn geïnspireerd op de Aziatische keuken. Er wordt namelijk veel gebruik gemaakt van soja saus, bosuien en sesam olie.

Poke is het meest geliefde gerecht van Hawaïanen en als je niet weet en respecteert waar het vandaan komt, dan zou je het ook niet mogen maken. Poke is een product van de binnenlandse Hawaïaanse cultuur. Traditioneel bestaat poke uit rauwe tonijn of octopus. Officieel is het een rauwe vissalade, maar ondertussen uitgebreid naar vlees, kip en vegetarisch/veganistisch.

En het verschil tussen poke en sushi in een kommetje? Het verschil tussen poke en sushi is dat de vis van de poke gemarineerd is. Een ander verschil is dat sushi niet in een kom hoort, maar opgerold hoort te zijn in zeewier. Maar wie let daar nou op?

Vegan Challenge Poké Bowl

Het recept

Recept Afdrukken
Poke tijd
Poke verandert je leven. Het is zo makkelijk, snel en lekker dat je het minimaal twee keer in de week zal gaan eten. Geloof me maar.
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 2,5 beker basmati rijst
  • 200 gram tofu
  • 2 eetlepel Rijstazijn
  • 4 eetlepels Zoete ketjap
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker of gewone suiker
  • 1 eetlepel soy-ginger woksaus
  • 1 handvol edamame (sojabonen)
  • 1 handvol alfalfa
  • 0,5 stuks avocado
  • 1 eetlepels maïs
  • 1 eetlepel rode kool
  • 1 eetlepel witte kool
  • 0,5 stuks rode ui
  • 1 stengel bosui
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 2,5 beker basmati rijst
  • 200 gram tofu
  • 2 eetlepel Rijstazijn
  • 4 eetlepels Zoete ketjap
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker of gewone suiker
  • 1 eetlepel soy-ginger woksaus
  • 1 handvol edamame (sojabonen)
  • 1 handvol alfalfa
  • 0,5 stuks avocado
  • 1 eetlepels maïs
  • 1 eetlepel rode kool
  • 1 eetlepel witte kool
  • 0,5 stuks rode ui
  • 1 stengel bosui
Instructies
  1. Kook de rijst gaar in een pannetje. Je weet wel hoe dat moet toch? Anders moet ik je toch echt even verwijzen naar de instructies op het pak rijst. Het is zo gedaan, echt waar.
  2. Scheur de tofu in stukjes, snij de halve avocado en bosui in plakjes en de rode ui in blokjes. Marineer de tofu in 2 eetlepels zoete ketjap en 1 eetlepel rijstazijn. Maak ondertussen je marinade voor de poke met 1 eetlepel rijstazijn, 2 eetlepels zoete ketjap en 1 theelepel, mix het goed door elkaar. Ik houd van een zoet-zurige dressing, maar vind jij zoeter lekkerder? Gebruik dan minder rijstazijn. Laat je tofu even marineren voordat je het opbakt, zo'n 30 minuten. Ondertussen kan je alle andere groenten klaarzetten.
  3. Ontdooi de edamame. En als je edamame gekocht hebt bij een supermarkt is de kans groot dat deze al ontdooit zijn, dan hoef je ze niet te ontdooien. Trek de zakjes rode en witte kool open, open het blik maïs en je bent er al bijna!
  4. Het water van de rijst is ingekookt en staat na te stomen. Laat het afkoelen. Als het staat af te koelen bak je de tofu op in een beetje olie. Ongeveer 10 minuutjes en het is gaar.
  5. Schep de rijst in een kom, want poke bowl. Vul het tot halverwege. Vervolgens kan je alle ingrediënten die je klaar hebt staan verdelen over je kommetje. De bosui is om het af te maken, maar de rest kan je neerleggen zoals jij wilt. En klaar is je poke bowl. Dat was nog eens een bevalling, niet?
Deel dit Recept
 

Vegan Challenge Pokebowl

Eet smakelijk!

Vertel ons wat jij er van vindt