Recept | Vegan Rösti Cheeseburger

Voor iemand die er 30 dagen een veganistisch eetpatroon op heeft nagehouden, heb ik er nog bar weinig recepten geschreven. Ik schiet wel leuke plaatjes, maar ik deel eigenlijk niet vaak hoe ik iets heb gemaakt. Onlangs deelde ik de Rösti Cheeseburger op Instagram, zonder ook maar te kunnen bedenken dat iemand het recept zou willen hebben. Gelukkig ben ik de moeilijkste niet.

Rösti

Rösti komt uit Zwitserland en is eigenlijk een ontbijt. Wij in Nederland spreken het zeer goedbedoeld uit als ‘rusti’, maar dat doen we fout. Het gerecht heet ‘reusjti’. De cultuurbarbaar die ik kan zijn, kent de rösti alleen uit de zakken van Aviko, maar eigenlijk is het eenvoudig zelf te maken. Het gerecht bestaat uit aardappels die zijn geraspt en worden gebakken. Hoe groot of klein is helemaal je eigen feestje. Er komt vast een dag dat ik het zelf zal maken en zo niet: ‘hoi Aviko’ (nee, ik heb geen aandelen). Overigens geloof ik natuurlijk direct dat zelfgemaakte rösti lekkerder is. Mocht je dat willen doen: dit recept lijkt me wel wat.

Rösti cheeseburger

Maar als je wat minder ambitieus bent, wat rösti betreft. Is het onderstaande recept heus fijn. En helemaal vrij van dierlijke producten. Zonder een klein beetje schuldgevoel jezelf volproppen, dat is toch supermooi?

Recept Afdrukken
Recept | Vegan Rösti Cheeseburger
Rösti cheeseburger
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 zak rösti
  • 1 pak hamburgerbroodjes
  • 2 eetlepels veganistische mayonaise
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 stuks rode ui
  • 1 stuks komkommer
  • 1 pak veganistische cheddar cheese
  • 1 krop ijsbergsla
  • 1 stengel bosui
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 1 zak rösti
  • 1 pak hamburgerbroodjes
  • 2 eetlepels veganistische mayonaise
  • 1 theelepel grove mosterd
  • 1 stuks rode ui
  • 1 stuks komkommer
  • 1 pak veganistische cheddar cheese
  • 1 krop ijsbergsla
  • 1 stengel bosui
Rösti cheeseburger
Instructies
  1. Met neme de komkommer en de rode ui. Snij de komkommer in plakjes en de rode ui en bosui in ringetjes. Parkeer de ijsbergsla op het aanrecht. Zet de oven aan, want we gaan de rösti vandaag effe lekker bakken in de oven.
  2. Pak een bakje. Meng in dat bakje de mayonaise en mosterd tot en sausje die je wel bevalt qua smaak. Beetje meer mosterd, beetje meer mayo, knoflookpoeder, wat je wil. Het is jouw sausje. Ik was gewoon heel basic: grove mosterd en mayo, klaar.
  3. Leg de rösti op een ovenplaat die is bekleed met bakpapier en schuif het zooitje in de oven. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat negen van de tien keer de oven op 200 graden zet. Soms 180. Ik houd mijn eten continue in de gaten. Dus als je wil weten op welke stand je de oven moet zetten voor rösti: kijk even op het zakje. Of op 200 of 180 graden en dan je rösti in de gaten houden. Keer ze af en toe om. Mooi bruin gebakken rösti is nooit lelijk.
  4. Haal de hamburgerbroodjes uit de verpakking en leg ze even in de oven. Met even bedoel ik ongeveer een minuut of 5. Je haalt de broodjes uit de oven en de rösti ook. Dit lees je goed: je rösti en het broodje lagen even bij elkaar in de oven. Efficiëntie is alles.
  5. Open je cheddar cheese. Het merk wat ik had, smolt niet goed op de warmte van het voedsel. Ik heb daarom het onderste gedeelte van het broodje gepakt, daar 3 röstirondjes op gelegd, een plakje cheddar cheese erop en nog even terug in de oven geschoven. Als ik namelijk iets niet oké vind, is het zweterige kaas wel. Smelt jouw cheddar wel gewoon prima op de warmte van het eten? Dan is er natuurlijk nothing on the hand.
  6. Voeg de toppings die je aan het begin had gesneden en op het aanrecht heb geparkeerd, zet de bovenkant op je burger en tadaaa, zowaar een vegan cheeseburger. En het kost je geen centje pijn.

Vertel ons wat jij er van vindt